Jelle the BuilderJelle the EntrepreneurJelle the Sportsman

De Zwolse Sporthackathon

Zonnetapijt duurzame energie

Op 29 september 2016 werd de eerste Zwolse Sporthackathon gehouden. Ik deed mee. De casus waaraan ik met mijn groepje werkte: De gemeente Zwolle wil 8 ton bezuinigen op sport. Dit heeft een effect op de sportverenigingen. Wat moeten de sportverenigingen doen om deze 8 ton te compenseren, zonder dat de contributies fors verhoogd worden?

Na een tijdje brainstormen en verschillende korte masterclasses rees bij mij een idee. Iedere oplossing wordt altijd gezocht in het verzinnen van meer of uitgebreider sportaanbod voor de sportverenigingen. Meer activiteiten waardoor er meer inkomsten gegenereerd zouden moeten worden. Hier zijn sportkundigen al vele jaren mee bezig en we zijn nog geen stap dichter bij want meer aanbieden betekent ook meer kosten maken. Nee. Ik geloof dat je de oplossing moet zoeken in andere segmenten dan sport dus ik ging op zoek.

Om mijn zoektocht wat te focussen richtte ik mij op voetbalverenigingen en hun sportvelden. Ik bestudeerde vanuit een luchtfoto het sportpark bij mijzelf om de hoek. Bij het inzoomen kwam ik per ongeluk op een dak terecht met daarop een set zonnepanelen. Dat bracht mij op een idee. Waarom kunnen we niet die gigantische oppervlakten van de voetbalvelden gebruiken om energie op te wekken? Wellicht zou dat kunnen met een makkelijk weg te werken zonnepaneel. Sportvelden worden namelijk over het algemeen alleen in de avond en het weekend gebruikt en liggen overdag leeg. Na wat deskresearch bleek dat er flexibele zonnepanelen worden geproduceerd. Zou het kunnen om een zonnepaneel op te rollen lang de kant van het veld? Het idee van het Zonnetapijt was geboren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *