Jelle the BuilderJelle the Sportsman

Zelfsturing in de topsport?

Zelfsturing in de topsport

Om een team te vormen heb je een trainer nodig. Iedere speler die je vraagt voor een team vraagt: “wie wordt de trainer?” en die trainer hadden we nog niet. Terwijl ik met mijn projectgroep bezig was de organisatorische en financiële kant van het team te regelen, ontstond de zoektocht naar een coach. Met Thijs had ik veel contact hierover. We waren in contact met een potentiële hoofdcoach en Thijs kon daar mooi de assistent van worden. Dit liep echter anders. De potentiële hoofdcoach verliet ons allen helaas plotseling na een kort ziektebed. Een gemis voor de volleybalwereld.

Dit zorgde ervoor dat we verder moesten kijken. Een tijd lang gebeurde er niks op dit vlak. Tot op een dag Thijs naar me toe kwam. “Ik heb iets tofs voor je” zei hij. Hij liet me een presentatie zien die hij samen met een man genaamd Gerard in elkaar had gezet. Op de eerste slide een afbeelding van een wit strand en een mooie blauwe zee.

“Als je een schip wil bouwen, moet je werklui niet opdragen hout te verzamelen, je moet niet het werk verdelen en orders geven. Leer in plaats daarvan mensen eerst te verlangen naar de eindeloze zee.”

Of ik Riccardo Semler kende. Semler is een Braziliaanse ondernemer die bekend is geworden door de Semco stijl. Semco is het bedrijf dat hij van zijn vader over nam ten tijde van de crisis. De zaken liepen niet goed. Weinig omzet, hoog ziekteverzuim, lage personeelstevredenheid. Semler gooide het roer om. Hij gaf de werknemers meer verantwoordelijkheid en zeggenschap in het bedrijf. Zo mochten ze hun eigen uren bepalen en samen hun salaris verdelen. Zelfsturing.

Gerard van Vliet verzamelde begin 2016 een groepje volleybaltrainers om zich heen. Gerard begeleid in zijn dagelijks leven bedrijven in een transitie naar zelfsturing. Hij vroeg de trainers: ”waarom bestaat dit niet in de sport?”, waarop een heftige discussie ontstond. Enkele afspraken later was daar de hierboven genoemde presentatie. Thijs was halverwege zijn verhaal toen ik om was. Wat een kans om dit te doen dacht ik. Een nieuw team, een nieuwe manier van organiseren. Wellicht wilde de projectgroep dit ook wel. Ik organiseerde een vergadering en Thijs en Gerard kwam hun verhaal doen. Ook de projectgroep was enthousiast. Zelfsturing in de topsport, here we go!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *