Studie Loopbaan Blogs

SLB #2 – Ontwikkelaar

#2 - Ontwikkelaar +

Ont∙wik∙ke∙laar: (m,v; iem. Die iets ontwikkeld; meervoud: ontwikkelaars) Volgens de Calo ontwikkelt de sportkundige op basis van de opgedane kennis passend sport- en beweegaanbod en monitort hij de kwaliteit en het effect daarvan. De wensen en mogelijkheden van stakeholders en de kwaliteit van projecten en programma’s ter bevordering van sport en bewegen staan hierbij centraal.


Portfolio

Bewijsstukken:

2e jaar: Stage VC Zwolle
Het eerste semester van het tweede jaar stond in het teken van het promoten van volleybal voor jongens en de uitvoer van enkele volleybalclinics voor basisschoolleerlingen. Ieder jaar raakt de volleybalsport jongens kwijt. De reden hiervoor is dat er al niet veel jongens zijn die volleybal spelen en dat ze daarom met meiden samen moeten spelen. Een tweede reden is dat ze niet met jongens samen spelen die ongeveer hetzelfde niveau hebben. Hierdoor haken de beste en slechtste spelertjes af omdat ze niet of juist te veel uitgedaagd worden.

2e jaar: Stage Topvolleybal Zwolle
Het tweede semester stond in het teken van de doorstart van mijn eredivisie volleybalteam. Het enige dat er na het terugtrekken van Landstede nog was in Zwolle, was een licentie om eredivisie te mogen spelen. Er was geen structuur, geen plan, geen organisatie, geen bestuur, geen geld. Aan mij de taak om dit te creëren en de doorstart van het eredivisie volleybalteam te realiseren.

Bijbehorende proces:
De twee stages in het tweede leerjaar gingen over de grote liefde in mijn leven. Volleybal. Toen ik zelf in de jeugd speelde zaten er al weinig jongetjes in mijn team en werd mijn C team aangevuld met meiden. Prima voor toen. In de B en A jeugd had dat niet zo moeten zijn. Het was leuk dat ik van VC Zwolle de kans kreeg om eens diep in het probleem te duiken en middels een campagne wat aan het probleem te doen. Een mooie ommezwaai kwam toen ik een vergadering organiseerde omtrent smashbal (een vorm van volleybal) voor de verenigingen in Zwolle. Uit die vergadering kwam weinig actie richting smashbal, maar wel een andere mooie ontwikkeling, namelijk een intensieve samenwerking tussen twee volleybalverenigingen. VC Zwolle en Voorsterslag hebben sindsdien de handen ineen geslagen om het jongensvolleybal samen aan te pakken. Dit is vandaag de dag nog steeds gaande en het effect is dat er meer jongens op volleybal zitten en dat ze ieder op hun eigen niveau uitgedaagd worden. Ik heb daar een belangrijke rol bij gehad en daar ben ik heel trots op. Waar ik nog trotser op ben is de stage die ik in het tweede semester van dat jaar heb gedaan. De doorstart van een eredivisie volleybalteam realiseren. De link naar het jongensvolleybal is hierbij ook mooi te leggen omdat een herenteam dat eredivisie speelt natuurlijk veel uitstraling heeft voor een vereniging en jongens hierdoor geïnspireerd kunnen raken. Om veel dieper op de doorstart in te gaan verwijs ik je graag door naar de blogs op mijn website waarin ik vertel over mijn ervaringen rond die doorstart. Ik speelde zelf namelijk ook in datzelfde team, dus ik was persoonlijk zeer gebaat bij het slagen van de stageopdracht. Dat het lukte blijkt uit het feit dat ik met mijn team nu alweer het derde seizoen eredivisie in ga. Het unieke van het team is dat we aan zelfsturing doen en dat we een model ontwikkelen waarbij dat in de topsport werkt. Met de kennis die we hieruit vergaren maken we producten die we vervolgens aan klanten (scholen, bedrijven, andere sportteams) kunnen aanbieden. Als bestuurslid van mijn team monitor ik nog steeds de kwaliteit en het effect van deze ontwikkelingen.

‘startbekwaam’ omdat:
Ik ben klaar voor deze rol in het werkveld omdat uit de monitoring waarover ik zojuist sprak naar voren is gekomen dat er een volgende stap gemaakt moet worden en de voorbereidingen voor die stap zijn inmiddels ingezet. Ik ben een ontwikkelaar binnen het volleybal. Niet op volleybal technisch vlak, maar op organisatorisch vlak. Ik zorg dat anderen het sport- en beweegaanbod kunnen verbeteren. Niet dat ik geen verstand heb van de volleybaltechnische kant, integendeel, maar daar ligt niet mijn interesse. Ik verbind mensen en organisaties aan elkaar, want samen kunnen we serieuze stappen zetten. Daarbij houd ik goed in de gaten wie welke belangen heeft en geef ik extra aandacht waar dat nodig is. Als afsluiter van dit stukje een voorspelling: Over 10 jaar ben ik directeur eredivisie volleybal Nederland en is de weg naar boven wat betreft jongensvolleybal, nationaal volleybalniveau en populariteit van de sport ingezet.


Reflectie

De rol van ontwikkelaar vervul ik iedere dag. Het verschil met een paar jaar geleden is dat ik me er toen niet bewust van was. Niet dat ik nu iedere dag denk “ik ga bewust ontwikkelen”. Nee, het is gewoon hoe ik in elkaar zit. Ik vind het heerlijk om over processen na te denken en dat kan ik ook rustig een uur doen. Of het nu gaat over het Nederlandse volleybal, het bouwen van een huis, het ontwikkelen van een workshop of een systeem in de organisatie van een sport, Ik denk er over na. In voorgaande jaren bleef het bij denken over die processen. Onder andere mijn studie en de stages daarin hebben er voor gezorgd dat de stap naar uitvoeren is gemaakt.

Ik heb me gigantisch ontwikkeld zonder dat ik me daar bewust van ben geweest. Bij momenten zoals deze waarbij ik terugdenk aan bijvoorbeeld de stages die ik heb gelopen merk ik dat heel veel vanzelf is gegaan. Ontwikkelen lag me altijd al. Het verschil in de loop der jaren zit hem in twee dingen:

Ten eerste in de cyclus van Kolb heb ik door de jaren heen de cirkel wat betreft de rol ontwikkelen rond gemaakt. Leerjaar 1 was lekker veel dromen over wat zou er ontwikkeld kunnen worden. Vervolgens bleef het nog even bij dromen tot ik in het tweede jaar de knop omzette naar denken. Oorzaak hiervan is natuurlijk het vergaren van meer kennis gedurende de studie. In het derde leerjaar ging ik beslissingen maken over de uit te voeren ontwikkelingen en nu in het vierde jaar voer ik die beslissingen daadwerkelijk uit en zit ik weer in de doe modus.

Door de ervaringen van de afgelopen jaren (binnen en buiten de studie) weet ik ook veel meer kanten van een proces te belichten. Dat is het tweede verschil in mijn ontwikkeling. Waar ik bij een sponsordeal bij een sportvereniging eerder alleen dacht aan de sponsor die geld betaald en de club die en bord langs de kant zet, weet ik dat nu van meerdere kanten te bekijken. Ik weet een waarde veel meer in te schatten en dat gaat niet alleen om geld, maar ook om een maatschappelijke waarde. Ik weet dat een sponsor kan betalen omdat hij van de sport, het team, de club of een atleet houd of omdat hij er een zakelijk belang in ziet. Ik weet dat je daar achter moet komen om een volgende stap met een sponsor te kunnen maken. Een simpel voorbeeld, maar mijn punt is volgens mij duidelijk.

Juist die belichting vanuit verschillende invalshoeken en omdat ik het gewoon heel erg leuk vind om over ontwikkelingen na te denken vind ik deze beroepsrol erg interessant. Er zijn zo veel processen waar mensen en organisaties in vast zitten “omdat het altijd al zo ging”. Daar ligt voor mij de uitdaging. De wereld en de maatschappij verandert namelijk en dat betekent dat processen mee moeten ontwikkelen. Hier wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.

Ik durf van mijzelf te zeggen dat ik hier nu goed in ben, maar ik wil hier graag nog beter in worden. Wellicht middels een vervolgstudie of cursus, maar in eerste instantie middels werkervaring. De oprichting van het volleybal innovatie/inspiratie/projectbureau staat voor de deur en deze gaat geladen worden met prachtige projecten. Te beginnen in de regio Zwolle, maar mijn blik gaat verder.. veel verder….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *