Studie Loopbaan Blogs

SLB #4 – Manager / Organisator

#4 - Manager Organisator +

Manager/organisator: (de; m,v) Volgens de Calo draagt de sportkundige binnen gestelde kaders zorg voor het managen en organiseren van een goede bedrijfsvoering en een adequate uitvoering van de werkzaamheden. De Sportkundige realiseert daarmee de randvoorwaarden voor een kwalitatief goed sport- en beweegaanbod.


Portfolio

Bewijsstuk:

3e jaar: Monkeypod en hun beweegaanbod
De stage opdracht bij Monkeypod Academy was de volgende: Monkeypod biedt geen sport- en beweegaanbod aan. Kan dit? Willen ze dit? Werkt dit?

Bijbehorende proces:
Deze zelf geïnitieerde stageopdracht heeft vele deuren voor mij geopend. Het is de opmaat naar mijn ondernemende ik geweest. Daarover meer in de volgende blog. Mijn rol als manager en organisator kwam in deze stage mooi naar voren omdat er binnen de kaders van Monkeypod nog ruimte was om het sport- en beweegprogramma te verbeteren. Bij meerdere events van Monkeypod heb ik een beweegaanbod toegevoegd met als doel de welbekende middagdip te elimineren. Dit heeft geresulteerd in een aantal fantastische events waarvan het resultaat zeer positief was. De opbouw in het leerproces door de jaren op de Calo heen zit hem in deze rol in het organiseren van bestaande events in de eerste paar jaar naar het organiseren van nieuw aanbod (door anderen dan wel door mijzelf bedacht) in de laatste jaren. Daar komen dus ook andere rollen zoals die van ontwikkelaar bij om de hoek kijken, maar de uitvoerende kant van het organiseren heeft zich dus ontwikkeld naar meer complexere events. De management kant van deze rol zie ik vooral in het in de lucht houden van meerdere ballen. In de afgelopen jaren is dat de bal studie geweest in combinatie met privé, topsport bedrijven, topsport organiseren en in het laatste jaar kwam daar ook nog de bal ondernemen bij. Het managen om al die ballen in de lucht te houden was een zeer pittige taak. Middels de studie bewuster worden van mijn leerprocessen en van mijzelf heeft mij onder andere geholpen om dit te bewerkstelligen. Dit had ik in mijn eerste leerjaar niet voor mogelijk gehouden.

‘startbekwaam’ omdat:
De afgelopen twee jaar heb ik laten zien dat de rol van manager/organisator mij prima past. Na het organiseren van de doorstart van mijn volleybalteam heb ik het leeuwendeel van de taken van een teammanager op mij genomen. Ik zorg onder andere dat de spelers geen omkijken hebben naar bepaalde organisatorische zaken waardoor de focus van het team volledig op het trainen en spelen van wedstrijden kan liggen. Ik weet de weg binnen het volleybal landschap en ik kan me daarin prima staande houden. Kijkend naar het vorige stukje en de ballen die ik allemaal in de lucht houd, kijk ik met veel vreugde naar de toekomst waarbij ik één bal kan vangen, in kan pakken en op kan bergen: de bal van de studie. Het is nog niet helemaal zo ver, maar met het doorzettingsvermogen en de wil die ik nu ook heb om de ballen in de lucht te houden, zie ik de afronding van de studie positief tegemoet.


Reflectie

Als iemand mij vroeg wat voor studie ik ging doen en ik zei Calo, dan gaf ik daar altijd het voorbeeld bij dat je na afronding van deze studie onder andere manager van een sportteam kon worden. Nu blijkt één, dat je daar niet mee hoeft te wachten tot je klaar bent met studeren. En twee, dat het financieel helaas helemaal niet aantrekkelijk is om manager van een sportteam te zijn. Maar ik doe het wel, want er zijn meer dingen in het leven dan geld. Als je werkzaam wilt zijn in de niet-commerciële kant van sport, moet je naar mijn mening ook op zoek naar het andere geluk, want een stevig gevulde bankrekening zul je niet één, twee, drie voor elkaar gebokst hebben. Waardering krijgen daarentegen is ook heel mooi en mijn netwerk in de sport groeit gestaag en daar zitten ook waardevolle connecties tussen.

De rol van organisator heb ik tijdens mijn studie bij verschillende stages proberen te ontwikkelen. Dit is voor mij heel natuurlijk verlopen. Zoals ik in de vorige blog zei vind ik deze rol samen met coördineren/begeleider dé basis van de sportkunde opleiding. Om die reden koos ik ook voor deze opleiding en net als bij de rol van coördineren en begeleider vind ik het lastig om een duidelijke voortgang in kwaliteit van managen te laten zien. Ik doe nu meer dingen door elkaar, maar ben ik daardoor kwalitatief beter aan het managen of organiseren? Een valkuil van mij kan wel zijn dat ik erg hoge eisen kan stellen. Dit gaat dan bijvoorbeeld over de kwaliteit van een uitvoerend stuk. Hier komt ook weer het loslaten, wat in een eerdere blog genoemd werd, naar voren. Ik kan dan niet goed loslaten en neem de taak liever over. Een puntje van ontwikkeling!

Ik blijf het midden in een proces zitten een mooie plek vinden. Verschillende zaken managen en proberen slimme verbindingen te maken. Prachtig! Deze beroepsrol vind ik dus weldegelijk interessant en de management rol in bijvoorbeeld mijn team zal naarmate ik zelf minder ga spelen ook steeds groter worden.

De ontwikkeling in deze rol zal gestaag door blijven groeien door de werkzaamheden die ik al doe en door de ruimte die zal ontstaan wanneer de studie is afgerond. Dat ik daarnaast nog weer eens ga studeren sluit ik niet uit. Hiervoor zal ik eerst op onderzoek uit gaan binnen de wereld van de sport en proberen hoe ver ik kom zonder het halen van een nieuw diploma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *