Studie Loopbaan Blogs

SLB #5 – Ondernemer

#5 - Ondernemer +

On∙der∙ne∙mer: (de; m,v; meervoud: ondernemers) Volgens de Calo signaleert de sportkundige kansen en mogelijkheden en weet deze ten gunste van de organisatie te benutten. De sportkundige draagt daarmee bij aan het innovatief vermogen van de organisatie.


Portfolio

Bewijsstukken:

2e jaar: Stage VC Zwolle
2e jaar: Stage Topvolleybal Zwolle
3e jaar: Stage Monkeypod
3e jaar: Analyse Minor OCT
Een analyse van mezelf als werknemer, de organisatie waar ik mijn stage volg en mijn plaats die ik inneem in de stageorganisatie.
4e jaar: Jellarious!

Bijbehorende proces:
Al mijn stages van de afgelopen jaren dienen als bewijsstukken voor de ondernemende rol in mij. Alhoewel de Calo ieder jaar met een lijst van mooie te kiezen stages aan kwam zetten, heb ik daar steeds voor bedankt en mijn eigen plan getrokken. Iedere stage is door mijzelf ontworpen en uitgevoerd. Ik heb door de Calo-jaren verschillende kansen gezien. Kansen om verschillende doelgroepen een beter of aangepast beweegprogramma te bieden: De jongetjes in Zwolle die de kans krijgen om op hun eigen niveau te volleyballen, de mannen in de omgeving van Zwolle een plek bieden om op het hoogste Nederlandse niveau te kunnen (blijven) volleyballen en de fans van het eredivisievolleybal in Zwolle die hierdoor kunnen blijven genieten van de wedstrijden, een uitgebreid aanbod voor de klanten van Monkeypod Academy, een kans voor de topsporters van Windesheim om gecoacht te worden en hun studie en sport te kunnen blijven combineren en mijn eigen kans om een eigen onderneming te starten en daarin te groeien naar verschillende bedrijven.

‘startbekwaam’ omdat:
Jellarious is live! Ik ben nu bijna twee jaar officieel bezig met ondernemen en de activiteiten waarvoor ik mijn onderneming ben gestart zorgen inmiddels voor een mooie basis om uit verder te bouwen. Ik heb terugkerende klanten waarvoor ik clinics en trainingen (beach)volleybal geef, ik heb een beachvolleybalcompetitie die dit jaar weer met 40% aantal deelnemers is gegroeid en ik vervul het hele jaar rond bestuurlijke taken binnen Topvolleybal Zwolle. Die bezigheden zorgen voor een basis waar ik verder lekker omheen kan bouwen. Twee dingen staan in de planning waarvan er één al vol in de stijgers staat: Het Zonnetapijt. Over dat project kun je meer lezen in andere blogs op deze website. Het Zonnetapijt is ook het project dat ik inzet voor mijn afstuderen. Het andere project is het opstarten van het volleybal projectbureau in Zwolle. Dit staat nog in de kinderschoenen, maar heeft de potentie om de basisactiviteiten waar ik eerder over sprak over te nemen. Ik ben er klaar voor! Al had ik dit aan het begin van mijn Calo periode niet gedacht…


Reflectie

Mijn eerste echte aanraking met ondernemen was middels de profileringscursus Ondernemen. In acht bijeenkomsten gingen we bezig met creatieve processen. Daar leerde ik voor het eerst dat je toffe ideeën om kunt zeten naar concrete plannen. Dit vuurtje werd extra aangewakkerd door de ondernemer die de cursus gaf. De mate van energie was zeer aanstekelijk. Ik heb gemerkt dat het bij ondernemen gaat om een soort vliegwiel op gang te brengen en dat je op het moment dat hij lekker draait lekker mee gaat in de flow. Het gevaar merk ik in het begin waar je allerlei gave dingen gaat doen en daar vervolgens geen keuze maakt voor een bepaalde richting en dat je overal dus “ja” op zegt, waardoor je veel doet, maar niks bereikt, behalve een hele volle agenda. Nee zeggen is een kunst die ik hierin heb moeten leren.

Onder de rol ondernemen schaar ik ook het netwerken. Als je mij in het eerste jaar van de Calo had gezegd dat ik dat een paar jaar later als leuk zou ervaren dan had ik je voor gek verklaard. Het is echter wel het geval. Ik vind het fantastisch om nieuwe mensen te leren kennen en van hun te horen wat ze doen en hoe we eventueel elkaar kunnen versterken. Ik hoor liever wat anderen doen dan dat ik moet vertellen wat ik doe. Daar ben ik al de hele dag mee bezig namelijk. Maar dat hoort er ook bij. Je verhaal vertellen. Nu was dat wel een van de spannendste dingen die ik tijdens mijn studie moest leren. Presenteren…

De kwestie van veel doen en er aan gewend raken geldt hiervoor, net zoals voor veel andere zaken natuurlijk. Ik ben erg trots op een van mijn laatste presentaties die ik voor mijn assessment gedaan heb. Die liep gesmeerd en super strak. Ik meen me ook nog te herinneren dat ik de dag erna een soortgelijke presentatie moest doen en dat de klipper niet mee werkte. Weg flow, weg verhaal, k-presentatie. Kan gebeuren natuurlijk. Zolang je er maar wat van leert.

Na de cursus ondernemen ben ik in contact gebleven met de docent en daar rolde uiteindelijk mijn stage voor Monkeypod uit. Het in contact zijn met een groep enthousiaste ondernemers in een uitdagende omgeving heeft mij enorm geholpen in de ontwikkeling van deze rol. Ik heb op het kantoor waar ik zat (en nog steeds wel eens zit) ervaren hoe vrij je kunt zijn als ondernemer. Voorheen had ik het beeld dat het altijd gelikte mannen waren met hun haar strak achterover en hun dure pakken en nog duurdere auto’s. Is niet zo. Het zijn normale mensen die lekker doen wat ze het liefst willen en daar een onderneming uit laten ontstaan. Vaak mislukt het, soms lukt het. De ene dag draag je slippers, de andere dag een nette blouse. De vrijheid die ik voel bij het ondernemen vind ik heerlijk. Ik ervaar dat ook bij de studentondernemers op Windesheim. Wat ik daar ook ervaar is de druk die de studie geeft en het resultaat (negatief) dat dat heeft op de ondernemers. Een interessant gegeven volgens mij, want het moet elkaar juist versterken. De studentondernemer die dat mee heeft gemaakt moet ik nog tegen komen.

Het staat buiten kijf dat ik deze rol interessant vind. Ik ga hier voorlopig mee door al is het natuurlijk wel spannend om geen vaste basis te creëren door een paar uur bij een baas te gaan werken. Ik sluit niet uit dat ik dat ooit zou willen doen. Al is het maar om te ervaren wat ik als directeur van een onderneming zou moeten verbeteren voor mijn werknemers. Mocht ik ooit in die positie komen dan ben ik een blij man. Daar ben ik voorlopig nog niet. Ik ben er wel klaar voor om in het diepe te springen, kansen aan te grijpen en te genieten van de dingen die gaan komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *